Начин на приготвяне
Разделете млякото на две равни части и стоплете всяка от тях до точка на завиране. Дръпнете от огъня и в едното мляко натрошете белия шоколад, в другото - черния.
Бъркайте, докато шоколадът се разтопят напълно и са се разтворили идеално в млякото.
Опитайте смесите и ако ви е нужно, си подсладете допълнително. Самия шоколад подслажда достатъчно, но все пак е въпрос на вкус.
В бялата смес сложете ваниловата захар за аромат.
Оставете да изстинат, не съвсем напълно.
Тогава сложете 60 г чиа семенца в бялата смес и 40-50 г в кафявата. Хубаво разбъркайте, за да няма бучки.
Оставете така да престоят няколко часа, докато семенцата набъбнат и се получи гъсто кремче. Обикновено 3 часа са достатъчни, но може да си ги приготвите и от предната вечер, за да са готови на следващия ден.
Ако чиа пудингите са много гъсти, разредете с малко мляко, ако пък са редки, приберете в хладилник за около час.
В прозрачни чашки редувайте пластове от двата цвята чиа пудинг. Може да направите два или повече пласта. Порциите са в зависимост от големината на чашките.
Гарнирайте шоколадов чиа пудинг с печени натрошени лешници и сервирайте.
Вижте още защо да ядете чиа, както и противопоказания при хапване на чиа.