Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с кисело зеле, кафяв ориз и чубрица

Сарми с кисело зеле, кафяв ориз и чубрица

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
7015k2k9
Сарми с кисело зеле, кафяв ориз и чубрица
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Сарми с кисело зеле, кафяв ориз и чубрица - уникално вкусни и разбира се - постни."

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 бр. голяма зелка
  • кафяв ориз - 500 г
  • лук - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл за плънката + 50 мл за варенето
  • зелева чорба
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези сарми с кисело зеле, кафяв ориз и чубрица киселото зеле се нарязва на средни листа за сарми, като на всяко листо от зелката се премахва жилата.

Оставят се 4 бр. големи листа, които не се нарязват и се нареждат отдолу и отгоре в тенджерата със зелевите сарми.

Лукът се почиства, измива и нарязва ситно.

Слага се в купата, в която ще се разбърква плънката.

Кафявият ориз се измива и накисва в топла вода за 2 ч.ч., след което водата се изхвърля и оризът се прибавя към лука.

Прибавя се в купата с плънката червеният пипер, чубрицата и олио 50 мл. Сол не се прибавя, т.к. киселото зеле е солено и се вари със зелева чорба.

Сместа се разбърква много добре.

Във всяко листо се слага от плънката, навива се сарма и се нарежда в тенджера, на дъното на която са сложени две големи зелеви листа.

Отгоре сармите се завиват с другите две големи зелеви листа и се захлупват с чиния, обърната надолу.

Заливат се постните сарми с равно количество зелева чорба и вода до ръба на чинията и се прибавя олио 50 мл.

Варите сармите 2 часа на слаб огън.

Вижте още за това как се правят перфектни плънки за сарми, както и колко време се пекат сармички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: