Начин на приготвяне
За тези сарми с кисело зеле, кафяв ориз и чубрица киселото зеле се нарязва на средни листа за сарми, като на всяко листо от зелката се премахва жилата.
Оставят се 4 бр. големи листа, които не се нарязват и се нареждат отдолу и отгоре в тенджерата със зелевите сарми.
Лукът се почиства, измива и нарязва ситно.
Слага се в купата, в която ще се разбърква плънката.
Кафявият ориз се измива и накисва в топла вода за 2 ч.ч., след което водата се изхвърля и оризът се прибавя към лука.
Прибавя се в купата с плънката червеният пипер, чубрицата и олио 50 мл. Сол не се прибавя, т.к. киселото зеле е солено и се вари със зелева чорба.
Сместа се разбърква много добре.
Във всяко листо се слага от плънката, навива се сарма и се нарежда в тенджера, на дъното на която са сложени две големи зелеви листа.
Отгоре сармите се завиват с другите две големи зелеви листа и се захлупват с чиния, обърната надолу.
Заливат се постните сарми с равно количество зелева чорба и вода до ръба на чинията и се прибавя олио 50 мл.
Варите сармите 2 часа на слаб огън.
Вижте още за това как се правят перфектни плънки за сарми, както и колко време се пекат сармички.