Начин на приготвяне
Почистваме, измиваме и нарязваме ситно праз (1/2 бр.). Задушаваме в олио (3 с.л.) и малко вода (1- 2 к.ч.) заедно с белен и нарязан ситно морков. Като омекнат продуктите и изври течността, прибавяме измития ориз и сварената леща.
Подправяме с черен пипер, мащерка и риган на вкус. Разбъркваме и наливаме топла вода (1 к.ч.).
Когато остане без течност, дръпваме от котлона и навиваме сарми със зелевите листа. Слагаме сармите в намазан с мазнина огнеупорен съд с капак. Наливаме топла вода до нивото на сармите и слагаме във фурната да се пекат до готовност.
Преди да извадим от фурната, махаме капака на тавичката, поливаме сармите с малко олио и запичаме леко.