Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Апетитни зелеви сармички

Апетитни зелеви сармички

Апетитни зелеви сармички
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Това са най-апетините зелеви сарми, които ще опитате тази зима - много свинско, вкусно кисело зеле и уникален сос."

Необходими Продукти

  • свинска кайма - 1 кг
  • ориз - 300 г
  • свински бут - 500 г
  • сланина - 1 парче маринована
  • лук - 1 средна глава
  • черен пипер - щипка
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • лют червен пипер - щипка едро смлян
  • чубрица - 1/2 ч.л..
  • сол - на вкус
  • кисело зеле - 2 зелки (средно големи)
  • олио
  • продукти за соса
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 3 или 4 с.л.
  • краве масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се омесва с лука и подправките, оставя се поне 5-6 часа да се овкуси добре.

Свинският бут се нарязва на малки кубчета и се овкусява с чубрица и лют червен пипер.

Сланината също се нарязва на дребни парченца. От зелките се отделят внимателно листата, като се премахва средната част. Оризът се измива и така приготвените продукти са готови за завиване на сармичките.

На дъска слагате листо от зелето, взимате малко от каймата, като я потапяте в ориза да полепне, взимате по 1-2 късчета месо и сланина.

Завивате така сармичките, докато свършат продуктите. Нарязвате сърцевината на зелките и слагате на дъното на тенджерата.

Сипвате малко олио и редите плътно сармичките. Отгоре ги притискате с по-тежка порцеланова чиния и сипвате вода и чорба от киселото зеле.

Опитвайте, когато поври и ако е нужно, добавете още чорба (по ваш вкус). След час и половина са готови, извадете ги внимателно и с останалия бульон и разбитите яйца, мляко и брашно направете соса.

Загрявате бульона и добавяте от млечната смес, като бъркате постоянно. Накрая слагате бучка масло в соса за сармите.

Това са най-апетините зелеви сарми, които ще опитате тази зима - много свинско, вкусно кисело зеле и уникален сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: