Начин на приготвяне
Почистете кайсиите и ги разрежете на половинки. Подредете ги в тава, поръсете ги със захар, завийте ги с хартия за печене и ги сложете за 10-15 минути в загрята до 180 градуса фурна. Когато са готови ги пюрирайте.
Залейте желатина с вода и го оставете 15 минути, за да набъбне. След това прибавете към него алкохола и го разтворете на водна баня.
Прибавете желатина към плодовото пюре и разбъркайте. Сместа се оставя да стегне в хладилник.
Белтъкът се разбива на сняг, като се прибавя и ваниловата захар.
Сметаната също се разбива заедно със захарта.
Белтъкът и сметаната се добавят внимателно към плодовата смес и се бърка.
Така приготвеният мус се разпределя в десертни купички и се оставя да престои за 3 часа в хладилник преди да се поднесе.