Начин на приготвяне
Нарежете главата лук и чесъна на ситно.
Пресният лук нарежете на тънки ивици, като отделите зелената част за по-късно.
В голяма тенджера загрейте мазнината. Задушете лука и бялата част на пресния лук за около 3–4 минути до омекване.
Добавете чесъна и гответе още 1 минута.
Обелете и нарежете доматите. Пасирайте ги до хомогенност.
Сипете пасираните домати и разбъркайте добре.
Добавете захарта, чубрицата или ригана, сол и черен пипер.
Гответе на среден огън около 10 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете бульона.
Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри още 10 минути.
Подгответе скумрията. Почистете и нарежете на кръгчета. Подредете в тава върху хартия за печене и печете при 170 °C до готовност.
Внимателно извадете скумрията. Добавете я към доматената супа.
Гответе още 5 минути на слаб огън, без да разбърквате много, за да не се разпадне рибата.
Прибавете зелената част на пресния лук.
По желание поръсете с пресен магданоз и още малко черен пипер при сервиране.
За по-нежен вкус пасирайте супата, преди да добавите рибата.
Поднесете доматена супа със скумрия и пресен лук, докато е топла.
Вижте още могат ли да се замразят домати, както и кои са най-сладките сортове домати, за да може супата ви винаги да е много вкусна.