Начин на приготвяне
Дойде и сезонът на тиквичките, а с него и разнообразието от апетитни летни рецепти с тях, от които да си оближем пръстите! Това е моят вариант за нестандартен миш-маш на фурна с тиквички, домати и кайма. Опитайте го и няма да съжалявате! Подходящ за обяд, посрещане на гости или просто за да угодите на небцето!
Измиваме добре тиквичките и картофите. Рендосваме тиквичките на едро ренде и ги поставяме в цедка, поръсваме със сол и разбъркваме добре. Оставяме ги да престоят 15 минути, за да се отдели ненужната вода. След което обелваме картофите, рендосваме ги в средно голяма купа и прибавяме към тях и вече отцедените тивички.
Добавяме ситно нарязания копър към сместа, чукваме яйцата и разбъркваме добре. Прибавяме и 2 чаени лъжички галета, малко черен и червен пипер, както и чесън на прах. Отново разбъркваме сместа равномерно.
След това се захващаме със задушаването на каймата в тенджера на котлона, като прибавяме маслото към нея, нарязваме и добявяме чушките Сиврия и лука. Оставяме под капак да се задушат добре, а след като зеленчуците поомекнат и каймата стане на трохи, прибавяме и доматения сос.
Слагаме малко черен и червен пипер на вкус и оставяме да къкри. Когато сместа се сгъсти, дърпаме от котлона и я прибавяме към рендосаните тиквички и картофи.
Разстиламе в тавичка получената смес от миш-маш, разпределяме добре и заглаждаме с лъжица, след което поръсваме отгоре с галета и печем в предварително загрята на 200 °C фурна.
Малко преди ястието с тиквички да е готово, поръсваме с настъргания кашкавал отгоре и допичаме за още 15 минути.
Сервираме, докато е топло. Приятен апетит и хапвайте редовно миш-маш за здраве и щастие!
Вижте още как да бланширате тиквички, както и научете що за гликемичен индекс имат тиквичките.