Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Миш маш»Зеленчуков миш-маш с тиквички и кайма на фурна

Зеленчуков миш-маш с тиквички и кайма на фурна

редакция:
veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Чирак
68765119
Зеленчуков миш-маш с тиквички и кайма на фурна
Снимка: veronnika_pavlova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Това е моят вариант за нестандартен миш-маш на фурна с тиквички, домати и кайма. Опитайте го и няма да съжалявате!"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 средно големи
  • телешка кайма - 1 пакетче охладена свинска или
  • картофи - 3
  • лук - 2 глави кромид
  • чушки сиврия - 4
  • яйца - 2 бр.
  • доматено пюре - 1 кутия
  • краве масло - 1/2
  • копър - Ситно нарязан
  • галета - 1 пакетче
  • кашкавал - 1 ч.ч. настърган
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чесън на прах
  • сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дойде и сезонът на тиквичките, а с него и разнообразието от апетитни летни рецепти с тях, от които да си оближем пръстите! Това е моят вариант за нестандартен миш-маш на фурна с тиквички, домати и кайма. Опитайте го и няма да съжалявате! Подходящ за обяд, посрещане на гости или просто за да угодите на небцето!

Измиваме добре тиквичките и картофите. Рендосваме тиквичките на едро ренде и ги поставяме в цедка, поръсваме със сол и разбъркваме добре. Оставяме ги да престоят 15 минути, за да се отдели ненужната вода. След което обелваме картофите, рендосваме ги в средно голяма купа и прибавяме към тях и вече отцедените тивички.

Добавяме ситно нарязания копър към сместа, чукваме яйцата и разбъркваме добре. Прибавяме и 2 чаени лъжички галета, малко черен и червен пипер, както и чесън на прах. Отново разбъркваме сместа равномерно.

След това се захващаме със задушаването на каймата в тенджера на котлона, като прибавяме маслото към нея, нарязваме и добявяме чушките Сиврия и лука. Оставяме под капак да се задушат добре, а след като зеленчуците поомекнат и каймата стане на трохи, прибавяме и доматения сос.

Слагаме малко черен и червен пипер на вкус и оставяме да къкри. Когато сместа се сгъсти, дърпаме от котлона и я прибавяме към рендосаните тиквички и картофи.

Разстиламе в тавичка получената смес от миш-маш, разпределяме добре и заглаждаме с лъжица, след което поръсваме отгоре с галета и печем в предварително загрята на 200 °C фурна.

Малко преди ястието с тиквички да е готово, поръсваме с настъргания кашкавал отгоре и допичаме за още 15 минути.

Сервираме, докато е топло. Приятен апетит и хапвайте редовно миш-маш за здраве и щастие!

Вижте още как да бланширате тиквички, както и научете що за гликемичен индекс имат тиквичките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: