Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Пурички»Пурички с шафран и шипков мармалад

Пурички с шафран и шипков мармалад

Пурички с шафран и шипков мармалад
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Пурички с шафран и шипков мармалад - идеални за почерпка и като сладки за следобедното кафе или чай."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 250 г
  • краве масло - 150 г
  • пудра захар - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 щ.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • смлян шафран - 1/3 ч.л.
  • топла вода - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • За пълнежа
  • шипков мармалад - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте шафрана с 1 с.л. топла вода и оставете да се накисне за около 10 минути, за да пусне цвят и аромат.

В купа смесете брашното, пудрата захар и солта.

Добавете маслото и натрошете с пръсти до получаване на маслени трохи.

Разделете яйцето на белтък и жълтък.

Разбъркайте жълтъка от яйцето с киселото мляко, ванилията и шафрановата вода. Прибавете течните съставки към сухите.

Омесете бързо гладко тесто, оформете на топка, завийте с фолио и оставете в хладилника за 1 час.

Оформяне на пръчиците: Загрейте фурната на 180°C. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност до дебелина около 4–5 мм.

Нарежете на правоъгълници или ленти приблизително 8×2 см. средата на всяка лента сложете малка ивица шипков мармалад.

Прегънете лентата на две по дължина, притиснете краищата с вилица, за да се запечата, и леко извийте, ако желаете елегантна форма.

Намажете с белтък и поръсете със захар за хрупкава коричка.

Подредете пръчиците върху хартия за печене.

Печете около 12–15 минути или до леко златисто.

Съхранявайте сладките пурички в кутия с капак до 5 дни – запазват аромата и стават още по-крехки на следващия ден. Поднасете с ароматен чай или кафе. Пуричките с шафран и шипков мармалад са голямо изкушение.

Вижте още как се съхранява шафран и научете за полезните свойства на шафрана. Вижте също и на какви ястия се слага шафран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: