Начин на приготвяне
Оризът се измива много добре до бистра вода.
Гъбите се почистват от пънчета и измиват много добре. Не се режат на парчета.
В уок тиган се слага маслото, сушеният праз и пащърнакът.
Задушава се за 5 мин. докато сушените зеленчуци се отпуснат, след което се прибавят целите гъби.
Запържват се за 10 мин. при продължително бъркане, след което се прибавя оризът.
Запържва се още 5 мин. докато оризът стане прозрачен и се сваля от котлона.
Прибавя се солта, пипера Микс, разбърква се много добре и се изсипва в тава с капак с незалепващо покритие.
Прибавя се водата.
Пече се 10 мин. след завиране в предварително загрята фурна под капак на 180 градуса на дъното на фурната, след което оризът се разбърква, фурната се изключва и тавата с капака се оставя 30 мин. във фурната, за да може оризът да поеме водата, която е останала в тавата.
Ако предпочитате да се храните по-леко и здравословно, вижте също как да си направите ориз със спанак или любимия ориз с тиквички.