Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Ориз с цели гъби и пащърнак

Ориз с цели гъби и пащърнак

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
7425k3k9
Ориз с цели гъби и пащърнак
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Вкусен ориз с цели гъби печурки и ароматни подправки – перфектното съчетание от природни вкусове и аромат, което ще зарадва цялото семейство."

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • сушен праз - 2 с.л.
  • пащърнак - 1 с.л. сушен
  • гъби - 600 г малки
  • сол - 1 с.л.
  • пипер микс - 1 ч.л.
  • масло - 100 г
  • вода - 6 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива много добре до бистра вода.

Гъбите се почистват от пънчета и измиват много добре. Не се режат на парчета.

В уок тиган се слага маслото, сушеният праз и пащърнакът.

Задушава се за 5 мин. докато сушените зеленчуци се отпуснат, след което се прибавят целите гъби.

Запържват се за 10 мин. при продължително бъркане, след което се прибавя оризът.

Запържва се още 5 мин. докато оризът стане прозрачен и се сваля от котлона.

Прибавя се солта, пипера Микс, разбърква се много добре и се изсипва в тава с капак с незалепващо покритие.

Прибавя се водата.

Пече се 10 мин. след завиране в предварително загрята фурна под капак на 180 градуса на дъното на фурната, след което оризът се разбърква, фурната се изключва и тавата с капака се оставя 30 мин. във фурната, за да може оризът да поеме водата, която е останала в тавата.

Ако предпочитате да се храните по-леко и здравословно, вижте също как да си направите ориз със спанак или любимия ориз с тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: