Ориз с гъби и пащърнак

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Ориз с гъби и пащърнак
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Ориз с гъби и пащърнак, подходящ за основно вегетарианско ястие или като оризова гарнитура."

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • печурки - 500 г
  • масло - 50 г
  • лук - 2 гл.
  • пащърнак - 2 с.л. сушен
  • универсална подправка - 1 с.л. за ориз
  • олио - 100 мл. + 50 мл. за накисване на сушения пащърнак
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ориз с гъби и пащърнак, подходящ за основно вегетарианско ястие или като оризова гарнитура.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Слага се в тиган с незалепващо покритие и се залива с олио 100 мл.

Лукът се запържва за 5 мин.

Сушеният пащърнак се слага в малка купа и се залива с олио 50 мл., за да се накисне за 10 мин.

Оризът се измива до бистра вода, след което се оставя в гевгир, за да се отцеди.

Гъбите за ориза се почистват от пънчетата, измиват се и се нарязват на едро.

След като лукът се запържи, се прибавят нарязаните гъби.

Запържват се 10 мин. при продължително бъркане на среден огън, след което се прибавя оризът.

Пърженето продължава 5 мин. и се сваля от котлона.

Сместа се изсипва в тава с капак с незалепващо покритие.

Прибавя се подправката за ориз, накиснатият пащърнак без олиото, солта и маслото.

Разбърква се много добре и се залива с 6 ч.ч. гореща вода.

Пече оризът на фурна 20 мин. в предварително загрята фурна на 220 градуса под капак, като се разбърква няколко пъти при печенето, след което фурната се изключва и тавата се оставя във фурната под капак още 20 мин.

Това е най-вкусният ориз без месо!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: