Начин на приготвяне
Ориз с гъби и пащърнак, подходящ за основно вегетарианско ястие или като оризова гарнитура.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Слага се в тиган с незалепващо покритие и се залива с олио 100 мл.
Лукът се запържва за 5 мин.
Сушеният пащърнак се слага в малка купа и се залива с олио 50 мл., за да се накисне за 10 мин.
Оризът се измива до бистра вода, след което се оставя в гевгир, за да се отцеди.
Гъбите за ориза се почистват от пънчетата, измиват се и се нарязват на едро.
След като лукът се запържи, се прибавят нарязаните гъби.
Запържват се 10 мин. при продължително бъркане на среден огън, след което се прибавя оризът.
Пърженето продължава 5 мин. и се сваля от котлона.
Сместа се изсипва в тава с капак с незалепващо покритие.
Прибавя се подправката за ориз, накиснатият пащърнак без олиото, солта и маслото.
Разбърква се много добре и се залива с 6 ч.ч. гореща вода.
Пече оризът на фурна 20 мин. в предварително загрята фурна на 220 градуса под капак, като се разбърква няколко пъти при печенето, след което фурната се изключва и тавата се оставя във фурната под капак още 20 мин.
Това е най-вкусният ориз без месо!