Начин на приготвяне
Луканката се приготвя с 2 части свинско към 1 част говеждо. Месото се почиства от ципите, реже се на парчета и се поръсва с посочените количества сол, захар и селитра на килограм месо.
Месото трябва да престои така за 2 денонощия в наклонен съд. След това се накълцва ситно със сатър или се смила в машинка за месо. Смесете го с 3 г черен пипер на кило месо и кимион и бахар (смлени).
Сместа се пълни в подготвени дебели говежди черва. През 35-40 см се отрязват отделните луканки. Завързват се в краищата с дебел канап и се провесват на хладно и проветриво място.
Опушват се след 3-4 дена, докато добият червеникавокафяв цвят. Отново се окачват да се сушат, като се оформят, докато изсъхнат и са готови.
Коментари