Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 220 градуса 15 минути преди печенето. В голямо плато за сервиране подредете скаридите, сардините, зеленчуците и смокините, маслините, сиренето и наденицата. Поръсете с 1 с.л. зехтин и покрийте.
Пресейте брашното, захарта, гриса и солта в дълбока купа, добавете маята. В центъра направете дупка и сипете вътре оставащите 2 с.л. зехтин. Добавете топлата вода постепенно и забъркайте тесто.
Сложете тестото на набрашнена повърхност и го замесете. Покрийте и оставете на топло за 45 минути. След това замесете отново и разточете кора с дебелина около 1 см.
Сложете в намазнена тава, намажете със зехтина и поръсете с морска сол. Запечете за 25 минути или докато фокачата е готова. Сервирайте с приготвеното плато антипасти.