Начин на приготвяне
Изчистените и сварените охлюви нарязваме на 2 части. Разделяме лука и чесъна на бяла и зелена част, след това нарязваме на ситно всяка от двете части поотделно.
Нарязваме на ситно и зелените подправки - магданоза, джоджена, мащерката /ако е прясна/.
В тиган затопляме мазнината, като котлонът не трябва да е на максимална температура.
В така загрятата мазнина започваме да пържим охлювите. 10-тина минути по-късно добавяме бялата част на лука и чесъна и захлупваме с капак, като задушаваме около 10-15 минути на слаб огън.
Ако по време на задушаването, ястието се захваща /залепва/ за тигана, то добавяме малко бяло вино или вода.
Когато ястието се е задушило до полуготовност добавяме зелената част на лука и чесъна, както и подправките - магданоза, джоджена, мащерката, сол и черен пипер на вкус.
Оставяме ястието да се пържи без капак около 5-10 минутки, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме захлупено с капака, да се задуши преди поднасянето.
Разкошно мезе е за вино, бира, ракия. Да ви е вкусно!