Френски кексчета с конячен сос

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k
2k
27
5k
14/04/2015
Приготвяне35 мин.
Готвене30 мин.
Общо65 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо435
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 250 г
  • мая - 25 г
  • сол - 1 щипка
  • захар - 2 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • масло - 100 г
  • стафиди - 100 г
  • за сиропа
  • вода - 1 л
  • захар - 500 г
  • ром - 300 мл
  • за соса
  • захар - 250 г
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 150 мл
  • кондензирано мляко - 50 мл подсладено
  • коняк - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Четири супени лъжици брашно се смесват с маята, захарта и малко топла вода и сместа се оставя да шупне. Добавя се останалото брашно, солта, яйцата, разтопеното масло и стафидите. Замесва се тесто и се разделя на малки части, които се слагат във формички за кексчета, като се напълват на една трета от обема. Оставята се на топло за 20 минути.

Пекат се 20 минути на 200 градуса, вадят се от формичките и се охлаждат.

Сварява се сироп, като захарта се кипва с водата и се оставя да ври на бавен огън, за да се посгъсти. Всяко кексче се пуска в горещия сироп и се оставя там за няколко секунди изцяло потопено с помощта на решетъчна лъжица. Кексчетата се оставят на решетка, за да се отцедят.

Студените кексчета се потапят в ром, изваждат се и се оставят да се отцедят. Приготвя се сос, като яйцата се разбъркват със захарта, добавя се прясното и кондензираното мляко и топлата вода.

Сместа се нагрява, без да кипва, на бавен огън за 10 минути, като се бърка непрекъснато. В изстиналия сос се налива конякът и с този сос се сервират кексчетата.

Силиконова шпатула за кексове, сладкиши - 25 см.
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Силиконова шпатула за кексове, сладкиши - 25 см.
9.00 лв.
Виж ››

За майсторите сладкари - силиконова шпатула, с която нанасянето на крем или глазура ще е лесно като детска игра

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар