Конячен козунак

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Конячен козунак1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"И да повторим за последно - конякът е за козунака, а не за онзи, който го меси"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг бяло
  • мая - 40 г
  • захар - 350 г
  • прясно мляко - 350 г
  • мас - 150 г разтопена или олио
  • яйца - 6 бр.
  • лимони - настърганата кора и сок от 1 бр.
  • коняк - 50 мл
  • яйца - 1 разбито, за намазване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива 8 малко хладко мляко, прибавят се 1 супена лъжица захар и малко брашно, за да се получи рядка кашица.

Покрива се и се оставя на топло да втасва.

Разбиват се яйцата с останалата захар, останалото мляко, маста или олиото, кората и сока от лимона и коняка.

Брашното се пресява на купчинка, в средата на която се прави кладенче.

Яйчната смес се изсипва в него и се замесва тесто. Меси се поне половин час.

Поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло. Размесва се и се разстила в намазана с масло и поръсена с брашно тава.

Козунакът се намазва с разбитото яйце и се поръсва с кристална захар.

Пече се 45 минути в предварително загрята умерена фурна.

Конячният козунак е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: