Начин на приготвяне
Маята се размива 8 малко хладко мляко, прибавят се 1 супена лъжица захар и малко брашно, за да се получи рядка кашица.
Покрива се и се оставя на топло да втасва.
Разбиват се яйцата с останалата захар, останалото мляко, маста или олиото, кората и сока от лимона и коняка.
Брашното се пресява на купчинка, в средата на която се прави кладенче.
Яйчната смес се изсипва в него и се замесва тесто. Меси се поне половин час.
Поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло. Размесва се и се разстила в намазана с масло и поръсена с брашно тава.
Козунакът се намазва с разбитото яйце и се поръсва с кристална захар.
Пече се 45 минути в предварително загрята умерена фурна.
Конячният козунак е готов.