Начин на приготвяне
Почистете малините, но без да ги миете. Намачкайте плодовете и ги сложете в подходящ стъклен съд с вместимост около 10 л.
Сипете водата в тенджера и оставете да кипне, добавете захарта и оставете да къкри, докато се получи хубав захарен сироп.
Оставете да се охлади до стайна температура и смесете с намачканите малини. Съдът се затваря с тава, запушалка или с нещо др. подходящо. Отворът трябва да е много добре уплътнен, за да се получи вино, а не оцет.
Ферментацията продължава между 3 и 5 дена, след което се премахва утайката. Оставете малиновото вино на топло място за още 2-3 дена. След този период виното се прибира на хладно място и след падането на утайката се разлива в бутилки, които отново се затварят много добре.
Малиновото вино се съхранява на студено място или хладилник. Вкусът му е най-добър в същата година от направата му.
Наздраве!
Коментари