Начин на приготвяне
Млякото се слага да заври заедно с половината захар, а яйцата се разбиват с останалата захар, след което се добавя пшениченият грис. Щом млякото заври в него се излива яйчната смес и се бърка непрекъснато, докато крема се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се ванилията и кремът се оставя да се поохлади.
Загрейте фурната на 180 градуса. Голяма и дълбока тава се намазнява с разтопено масло. Наредете 1/2 от корите, като между всеки две трябва да има равномерно от разтопеното масло. Изсипва се кремът и се заглажда, след което другата половина от корите, отново намазнени помежду им. Кората най-отгоре също се намазва с масло. Галактопурико се пече за около 45 минути до златист загар.
Приготвя се захарния сироп, като в тенджера се смесят захарта, водата и канелата и цитрусовите корички + лъжица ром или коняк. Сиропът се вари около 6 минути и се охлажда и прецежда. Изпечената млечна баница също се оставя да поизстине и след това се сиропира, докато е още топла. Галактопурико се поднася охладен, поръсен с пудра захар или канела.
Коментари
Необходими продукти
500 грама кори за баница
½ ч.ч. масло за мазане на корите
за крема:
1 литър прясно мляко
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.ч. грис /ситен/
5 яйца
3 с.л. масло /немско/
2 ванилии
за сиропа:
3 ½ ч.ч. захар
2 ½ ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
1 лимонова кора /настъргана/
Начин на приготвяне
Заваряваме млякото и при непрекъснато бъркане се прибавя грисът до сгъстяване. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, кремът се сваля от огъня и яйчната смес се прибавя постепенно като се разбърква непрекъснато. Добавя се и маслото, бърка се докато се разтопи и кремът се оставя да изстине като се разбърква от време на време, за да не се образува коричка. Намаслява се средна по големина тавичка, застилат се половината от корите, като се намазват с масло една по една и отгоре се насипва равномерно крема. Отгоре се нареждат другите кори също намаслени една по една. Сладкишът се нарязва на квадрати, намазва се обилно с масло, напръсква се с малко вода и се пече в умено загрята фурна за около 30 минути.
Сиропът се приготвя по-рано, за да е изстинал докато се пече сладкиша. Ние не слагаме в соропа лимонов сок и настъргана кора, защото става леко кисел, но Вие може да се придържате към рецептата. След като се изпече сладкиша се полива със изстиналия сироп. Традиционно се сервира на 25 март - Благовещение /Евангелизмос/.
Това е рецептата от гръцката книга