Начин на приготвяне
По своята същност катайефът представлява сиропирана палачинка.
Смесете брашното, гриса, бакпулвера със содата, щипка сол, като разбъркате добре.
Долейте постепенно 380 мл вода и разбъркайте до хомогенност. Оформеното вече тесто оставете да почине за половин час на хладно.
След това оформете палачинки с около 2 мм дебелина.
За сиропа възварете в съд на котлона 100 мл вода и 200 г захар. След като кипне, добавете лимоновия и портокаловия сок и оставете да поври 10 минути.
За плънката разбъркайте нарязани на едро орехи с 2 с.л. захар, канела и индийско орехче.
Във всяка палачинка сложете по лъжица от плънката и ги затваряйте, за да се получи форма на полумесец. Намажете палачинките със сиропа и ги изпечете за около 10-15 минути в предварително загрята умерена фурна.
Поднесете Катайеф с останалия захарен сироп.