Катайеф

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Катайеф1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • царевичен грис - 125 г
  • бакпулвер - 1/2 лъжичка
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • захар - 210 г
  • масло - 2 с.л.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • портокалов сок - 5 с.л.
  • вода - 500 мл
  • сол - на вкус
  • орехи - 100 г
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По своята същност катайефът представлява сиропирана палачинка.

Смесете брашното, гриса, бакпулвера със содата, щипка сол, като разбъркате добре.

Долейте постепенно 380 мл вода и разбъркайте до хомогенност. Оформеното вече тесто оставете да почине за половин час на хладно.

След това оформете палачинки с около 2 мм дебелина.

За сиропа възварете в съд на котлона 100 мл вода и 200 г захар. След като кипне, добавете лимоновия и портокаловия сок и оставете да поври 10 минути.

За плънката разбъркайте нарязани на едро орехи с 2 с.л. захар, канела и индийско орехче.

Във всяка палачинка сложете по лъжица от плънката и ги затваряйте, за да се получи форма на полумесец. Намажете палачинките със сиропа и ги изпечете за около 10-15 минути в предварително загрята умерена фурна.

Поднесете Катайеф с останалия захарен сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: