Начин на приготвяне
Кората на портокала се настъргва, а сокът се изцежда. Може също да се използва лимон или лайм.
Филето от сьомга се измива, почиства от люспи и костици, след което се залива със сока от портокал.
Маринова се за 30 мин в хладилника.
През това време се приготвя смес за намазване от портокаловата кора, настъргания джинджифил, чесъна, кленовия сироп и 2 с.л. зехтин.
Опитвайте сместа - не бива да е свръхсладка. Може да използвате боров мед вместо кленов сироп.
На дъното на тавичка се сипва зехтин, филето се поставя с кожата надолу, посолява се и се подправя с черен пипер. Намазва се с готовата смес за печене и се сипва малко вода в тавичката.
Рибата се пече 20-30 минути на загрята фурна на 240 градуса.
Сьомга филето на фурна е готово.
Коментари