Начин на приготвяне
Количеството на продуктите зависи от това колко буркана искате да напълните. Необходими са ви чисти големи буркани.
Първо почистете зелките. За целта откъснете горните два реда листа на всяка зелка, измийте ги добре и ги сложете цели на дъното на бурканите.
Останалото зеле се нарязва и се разбърква с настъргани моркови, както и с накълцани стръкове целина.
Претрийте зелето със сол и го натъпчете в бурканите до гърлото им. Поставете по един камък за тежест в бурканите и залейте с леко осолена хладка вода, която трябва да покрива зелето един пръст.
Сложете бурканите в кухнята на топло, а гърлата им завийте с двойно сгъната марля и ластик. След 4-5 дни киселото зеле трябва да е годно за консумация.
Киселото зеле в буркани.