gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Шаран на фурна със зеленчуци, гъби и орехи

Шаран на фурна със зеленчуци, гъби и орехи

Шаран на фурна със зеленчуци, гъби и орехи
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
20/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Великолепно ястие, което по традиция се приготвя на Никулден, но може да поднесете и при всеки специален повод!"

Необходими Продукти

  • шаран - 2 - 3 кг.
  • праз - 2 бр само бялата част
  • червен лук - 2 глави
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • гъби - 200 гр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • орехи - 1 к.ч. счукани
  • доматен концентрат - 3 - 4 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бяло вино - 1 к.ч.
  • захар - 1 равна с.л.
  • сол
  • дафинов лист - 3 - 4 листенца
  • магданоз - 1 с.л. сух
  • соев сос - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете шарана от вътрешностите и люспите. Осолете го и го оставете около час, за да си поеме от солта.

В подходяща тава нарежете лука, праза и заедно с олиото го сложете във сгорещената фурна. Измийте и нарежете морковите, чушките и гъбите и ги добавете в тавата. Гответе, докато зеленчуците омекнат.

Прибавете доматеният концентрат, захарта и сложете шарана. Полейте с виното и соевият сос. Поръсете със сухия магданоз, добавете дафиновият лис, орехите и чесъна.

Печете до златиста коричка. Обърнете шарана и запечете и от другата страна.

Размийте брашното с малко вода и го изсипете към зеленчуковата смес. Разбъркайте и допечете 2-3 мин.

Гарнирайте печената риба с лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: