Истинска руска салата

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
108
249
246
26/01/2016
"Ама моля ви се, какъв празник ще бъде, ако няма руска салата "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо95 518
  • Преглеждания за месеца3203
  • Преглеждания за седмицата222
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

* мерки и количества
Руска Салата

Начин на приготвяне

Колкото по-тъмно зелен и дребен е грахът, толкова по-млад значи е. Не го размразявайте на въздух!

Краставичките да не са домашно приготвени чрез макар и 5 минутно изваряване, защото не бива да са меки, а да хрускат!

Шунката задължително да е пражка, пушена, от бут - никакви варени, на блокове, вакуумирани и т.н., защото от вкуса на шунката в най-голяма степен зависи вкусът на руската салата.

Майонезата, както и шунката, не бива да е каква да е. Препоръчително е да е френска. Тя не бива да съдържа разни изцедени кисели млека, защото ще развали вкусът на салатата. Най-добре е да се направи домашна, от пресни жълтъци, задължително с добавка на ½ лъжичка горчица.

В тенджера с 2 л. вода слагаме 1.5 чаена лъжичка сол и я поставяме да ври. Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Изсипват се, да се сварят във вече кипналата вода. Варенето трае около 20 минути.

В това време се занимаваме с морковите. Те се остъргват, нарязват се на по 2-3 филийки по дължината и се слагат да врат в малък съд, където има чаша и половина вода, щипка сол, щипка захар и бучица масло, колкото лешник. Врат на бавен огън също около 20 минути.

Прецеждаме сварените картофи през гевгир и ги оставяме да изстинат.

Отново кипваме около литър вода с малко сол. Щом тя заври, изсипваме в нея замразения грах (без да сме го размразявали! )

Нарязваме сварените морковите също на кубчета и ги изсипваме в голям съд, където ще забъркваме цялата салата.

На кубчета нарязваме шунката и яйцата. Ябълката настъргваме на едро ренде.

Добавяме към смесените вече компоненти много добре изстиналите картофи. Най-накрая добавяме майонезата и разбъркваме.

Съхраняваме в стъклени буркани в хладилник. Трайността ѝ зависи от броя и апетита на членовете на семейството – колкото по-голям, толкова тя е по-нетрайна - в смисъл, че може да се “изпари” от момента на поставянето ѝ в хладилника, до мига, в който го затворите.

С какво върви?

- Върху филийка хляб руската салата върви с руски чай.

- Без хляб руската салата върви, разбира се, с руска водка.

- Иначе може да служи за предястие, особено ако е увита в тънки филийки шунка.

Най-върви с весела компания.

Стилни прибори за салата
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилни прибори за салата
3.99 лв.
Виж ››

Винаги стилни, винаги на мода и винаги подръка - тези универсални прибори за салата са точно това, от което има нужда всеки съвременен дом

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#240543
Намерил съм удовлетворяващ за себе си вариант да режа стерилизираните, не кисели, краставички преди консумацията на всяка порция. Така руската салата ми издържа по-дълго в хладилника.
0
0
Бойчо Николов
Руската салата /Оливие/ има най.много вариации и всички са далеч от първообразът и!

Салатата се ражда през 1860 година, когато Оливие работи като главен готвач в един от най-реномираните ресторанти в Москва – „Ермитраж“. Неговото творение бързо станало много популярно, но всъщност като продукти било доста далеч от съвременния си вариант: приготвяло се от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Липсвала основната съставка на салатата, каквато я познаваме днес – картофите, а какъв точно е бил дресингът и досега не се знае, тъй като Оливие пазел рецептата за него в дълбока тайна.
2
0