Начин на приготвяне
Ако живеете на село, имате крава (или може да си купите мляко от съседите) и камина с водна риза и с фурна, в нея е най-подходящо да си направите печено мляко.
Млякото се поставя в съд, който се слага захлупен в друг с вода, така че водата да стига до средата на съда с млякото. На средно силен огън млякото трябва почти да стигне до кипене.
След това се прехвърля в глинен съд, захлупва се и се слага във фурната на температура малко под 100 градуса. Оставя се там 6-7 часа.
Междувременно образуващият се отгоре каймак може да давите в млякото. След това се изважда и се оставя да престои захлупено в глинения съд до сутринта. Бутилира се.
Може да се замрази в пластмасови бутилки и бутилчици и да се ползва за кафето или просто за пиене. Докато се пече, млякото се сгъстява и става кафеникаво.
Невероятно вкусно е.
Коментари
Ако имате време и камина ви го препоръчвам вместо да ползвате това от магазина.
За кафе е добре но да се пие не е много за препоръчване особено ако трябва да ходите някаде извън дома ....