Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бишкотена Торта»Бишкотен сладкиш с желирани праскови

Бишкотен сладкиш с желирани праскови

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Бишкотен сладкиш с желирани праскови2 / 2
31/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • прясно мляко - ½ л.
  • бишкоти - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • сол - щипка
  • За украса
  • компот - 1 буркан от белени праскови
  • желатин - 1 равна с.л.
  • захар - 2‐3 с.л.
  • лимонов сок - от ½ лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се слага да заври, прибавят се солта, ванилията и натрошените бишкоти. Сместа се вари на тих огън, като се бърка с дървена лъжица, докато бишкотите попият течността. След това се сваля от огъня и се оставя да изстине.

Жълтъците се разбиват със захарта и се смесват с бишкотите. Накрая се прибавят разбитите на сняг белтъци. Тестото се разбърква внимателно, изсипва се в намазана с масло тортена форма и се запича в умерена фурна.

След като изстине, бишкотеният блат се слага в чиния за сервиране. Върху него и отстрани се нареждат отцедените праскови.

Желатинът се накисва в няколко лъжици студена вода. Когато набъбне се прибавя към 1 чаена чаша сок от компота. Сместа се загрява на огъня заедно със захарта, докато желатинът се разтопи.

Оставя се да поизстине, разбърква се с лимоновия сок и се изсипва равномерно върху прасковите. Сладкишът се оставя да престои няколко часа в хладилника, за да се стегне желето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: