Начин на приготвяне
Първо се приготвяме конфитюра. За целта обелваме прасковите, нарязваме ги на ситно и ги запържваме в малко масло, колкото да придобият златист загар.
След това изсипваме захарта заедно със 700 мл вода. Оставяме да къкри за около 1-2 часа, в зависимост от силата на котлона. След като се сгъсти, махаме сместа от котлона, пасираме, за да стане консистенцията хомогенна, и отново връщаме на котлона. Добавяме лимонтузуто и когато отново заври, махаме от котлона. Оставяме конфитюра от праскови да се изстуди.
През това време се приготвят сладките:
Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се мазнината и 1 чаша брашно. Разтваряме содата в киселото мляко и изсипваме при горната смес, като бъркаме добре. След това сместа се оставя да почине за около 1 час.
Прибавяме толкова брашно, че да се получи умерено твърдо тесто, от което късаме парченца колкото орех и оформяме на топченца. Слагаме лесните сладки в тавата на разстояние и печем на умерена фурна до бледо-розово. Изчакваме да изстинат, след което издълбаваме всяка сладка.
Извадените трохи се омесват с мармалада и сладките се пълнят и се слепват две по две.
В две купи разтваряме сладкарски бои - жълта и червена (като водата, в която се разтварят трябва да е топла, дори гореща). От едната страна сладката прасковка се потапя в червената боя, след това се обръща от другата страна и се потапя в жълтата боя.
Прасковките с праскови се поръсват с кристална захар.
*Ако Ви остане от конфитюра, може да го напълните в бурканче/та и да стерилизирате, като варите бурканчетата за около 10-15 минути.
За да се запечатат добре, трябва водата да покрива целия буркан над капачката.
Коментари