Постен сладкиш

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Постен сладкиш
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10-12 парчета
"За гладните дни по време на пости този сладкиш си е направо супер!"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 и 2/3 ч.ч.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • какао - 6 с.л.
  • сода - 2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 2/3 чаша
  • оцет - 2 с.л.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • вода - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете всички сухи и мокри съставки по отделно. Залейте сухите с мокрите и ги разбъркайте до хомогенна смес.

Сложете постния сладкиш в намаслена и набрашнена тава да се пече в умерена предварително загрята фурна. Проверявайте готовността му с клечка за зъби.

По желание може да залеете с разтвор от малко захар и вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
521
416
38
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Darina Glavanakova Bakard
Darina Glavanakova Bakard
Много вкусен сладкиш. аз добавих 1п. бакпулвер и замених водата със соево мляко.Сложих стафиди, орехи и каквото намерих. Стана супер! Благодаря за рецептата!
23.04.2016 20:33
9
2
yanitsa
yanitsa
Много вкусно става всеки път!Понеже обичаме сладкото и шоколада,слагам 2 чаши захар и 2 пъти повече какао,после каквото има - ядки,стафиди... последно сложих фурми,червени боровинки и много орехи... и всички бяха изключително щастливи :D Мисля си че биха се получили прекрасни мъфинчета за следващия път :)
21.04.2016 08:08
4
4
Красимира
Красимира
Браво Милко,това е най хубавия сладкиш,по-хубав и от тези които не са постни
27.03.2015 17:04
3
1
Дани
Дани
Много добра рецепта, стана чудесен сладкиш. Спазвайки количествата на указаните продукти, сместа ми се получи прекалено рядка според моите представи за кексово тесто. Затова добавих още брашно, сипвайки внимателно направо от пакета, докато сместа добие някаква средна гъстота. Като количество сигурно е било поне 2/3 ч. чаша. При сухите съставки /преди смесването им с мокрите/ сложих малко натрошени бадеми около 50 грама. Пропуснах да купя ванилия, но имах у дома течна есенция ром и сложих от нея. Сладкиша ми се изпече доста бързо на 180 градуса, без вентилатор. Залях го с 200 грама разтопен шоколадов кувертюр/без съдържание на съставки от животински произход/ и наръсих с филирани бадеми. Крайният резултат беше повече от задоволителен, направо чудесен. Задължително ще го направя отново, но следващия път вместо бадеми, ще пробвам с кокосови стърготини, които се съчетават много добре с шоколада. Благодаря Ви, Милко, за страхотната рецепта!
08.03.2015 07:34
2
1
Ина
Ина
Привет Сладкиша стана превъзходен нарязах малко банан залях с мляко и маргарин наръсих орехи
22.07.2014 08:33
1
2
Тони
Тони
Благодаря за рецептата, страхотна е. Аз пък да кажа, че пуснах с вентилатор по съвет от коментарите тук, но след 5-10 мин замириса на изгоряло. Проверих, но беше още течно, а от горе запечено.Изчаках още но в средата седеше течно, а от горе беше вече опечено. Спрях вентилатора, а фурната на 150 градуса. За около 10-15 мин се опече и не успя да загори. Та съвета ми е - печете без вентилатор. Вътре добавих още1/2 чаша захар пак заради коментарит, че е малко, но мисля че и без добавката щеше да си стане добре. Сложих и орехи вътре. А отгоре направих заливка от 1 черен шоколад (постни са, само с растителни съставки), 2 с.л. маргарин и малко захар. На водна баня, залях и поръсих пак с орехи. Стана много добре :)
05.04.2014 22:59
3
нина
нина
Вместо оцет сложете сок от лимон.
27.01.2014 19:45
5
Даня Василева
Даня Василева
Току-що приготвих сместа,като добавих малко повечко захар и смлени орехи.В момента се пече.Вярвам че ще се получи.Благодаря на Милко за чудесната рецепта.Да ни е сладко!
06.12.2013 18:08
1
1
Полина
Полина
Десерта по моему стана чудесен - надигна се хубаво и се разпука, миризмата от сода едва се усеща. Като го изкарах от фурната, се опитах да го нарежа, но парчетата се трошаха- може би трябваше да изчакам да изстине.
19.11.2013 22:19
1
Севда
Севда
Захарта е много малко!!!
16.11.2013 17:35
1
ludmila lubenoova
ludmila lubenoova
кекса стана страхотен , за да стане както трябва загрейте фурната на 200 градуса или 190 с вентилатор
25.03.2013 13:36
1
даниела
даниела
оцета се слага за да огаси содата,иначе рецептата е супер
07.12.2012 22:41
1
1
анонимен
анонимен
Рецептата много ми харесва но на мен не ми се получава тоест смесих всички продукти и изсипах го в тавичка и пече се по прободох с клечка за зъби и тестото някакво такова глетово?Пека го 1 час.
07.12.2012 17:44
3
Дениза
Дениза
Изглежда лесно и вкусно :) Ще задам въпрос, който на опитните готвачи ще се стори глупав, но аз съм начинаеща, признавам... ЗАЩО ОЦЕТ???
30.11.2012 01:10
Милена
Милена
Невероятен сладкиш.А това, че е постен го прави още по ценен, особено по време на пости. Отгоре направих заливка от маргарин, черен /постен/ шоколад и орехи. Стана още по вкусно!!!Благодаря за рецептата!
24.11.2012 22:53
3
павлина
павлина
направих го като добавих нарязани на ситно сушени кайсии стана чудесно за 20мин.
28.04.2012 23:13
Ани
Ани
на 180 за около 25-30 мин В заливката може да се прибави маргарин и какао и да се поръси с орехи, става точно като негърчето, страхотен е!
09.12.2011 10:45
1
1
Криси
Криси
Колко време се пече и на колко градуса ?
Рецептата е страхотна, щом отговорите на въпроса ми започвам с приготвянето.
30.10.2011 15:44
1
tufito
tufito
Ами, както виждаш, няма яйца, масло, животински мазнини, олиото е растителна мазнина.
03.06.2011 10:47
Виолета
Виолета
Защо постен, след като има и олио в него ?
29.05.2011 16:24
1
Покажи всички подкоментари