Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме тиквата на средни кубчета. Нареждаме ги в плосък съд с капак и ги посипваме със захар.
Изстискваме сока от лимона и го разпределяме равномерно върху всички парчета. Затваряме ги плътно и ги оставяме една нощ да престоят, за да може тиквата да си пусне сок.
На следващия ден се слага на котлон на бавен огън, без да се налива вода, за около 1 час с покрит капак. След това, ако има много сироп, се отваря леко, за да се поизпари.
Когато тиквата е готова, я сваляме от котлона и я покриваме с капак, като леко открехваме и оставяме да се охлади.
След това я поставяме в кутия в хладилник. Преди сервиране се посипва със счукани орехи и се добавя малко сметана.
Коментари