Начин на приготвяне
Лука се нарязва на полумесеци и се задушава в зехтин. Добавете нарязаните на ленти чушки, след това и нарязаните на кубчета тиквички.
Захлупете тигана и задушавайте, като разбърквате периодично до готовност на зеленчуците. Посолете и подправете с черния пипер и оставете да се поохлади.
Яйцата се разбиват и към тях прибавяте сиренето и сметаната. В предварително намаслена тавичка сложете първо една кора, намажете я със зехтинче, покрийте с втора кора, пак я намажете с мазнина и накрая сложете и третата кора.
Сложете половината от зеленчуковата смес, а след това и половината от яйчената и накрая покрийте с другата половинка зеленчукова смес.
Поръсете с нарязаните маслини, останалата яйчена смес и поръсете с настърган кашкавал. Закрийте баницата с другите три кори, като намаслявате всяка кора.
Печете баницата на 200 градуса, до зачервяване.
Зеленчуковата баница е готова.