Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Пръстите на булката

Пръстите на булката

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Пръстите на булката
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
"Мдааа...много са сладки"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • сол - ½ ч.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • брашно - 4 ч.ч.
  • орехи - 250 г
  • маргарин - 400 г
  • нишесте - за поръсване
  • шамфъстък - 3 с.л., смлян
  • За сиропа
  • захар - 5 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и в средата му правим кладенче, в него изсипваме последователно яйцата, прясното мляко, олиото, оцета и солта. Забъркваме умерено твърдо тесто.

От него откъсваме парчета с големина на орех, които разточваме на кора, по дебела от кора за баница.

Покриваме корите с влажна кърпа и ги оставяме да преседят за половин час.

Поръсваме с нишестето плота и върху него слагаме корите една по една, върху всяка кора поръсваме счукани на едно орехи и завиваме на руло около тънка точилка.

Внимателно изваждаме точилката и събираме краищата на всяка кора към средата ѝ.

Нарязваме на парчета с дължина около 3 см и ги нареждаме в тава, намазана с мазнина.

В отделен съд стопяваме маргарина и го запържваме за 1 минута, поливаме всяко парче с горещата мазнина.

Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до зачервяване. Оставяме да се охладят.

За сиропа:

Слагаме в дълбок съд захарта с водата и лимоновия сок и ги оставяме да заврат. След завирането оставяме на слаб огън за 10 минути.

Сваляме от огъня и оставяме за 3-4 минути да се охлади леко, след което заливаме със сиропа сладките. Покриваме тавата и оставяме сиропа да попие добре.

Преди сервиране поръсваме със смлян шамфъстък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Хубав сладкиш,интересно име
18.02.2016 18:42