Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и в средата му правим кладенче, в него изсипваме последователно яйцата, прясното мляко, олиото, оцета и солта. Забъркваме умерено твърдо тесто.
От него откъсваме парчета с големина на орех, които разточваме на кора, по дебела от кора за баница.
Покриваме корите с влажна кърпа и ги оставяме да преседят за половин час.
Поръсваме с нишестето плота и върху него слагаме корите една по една, върху всяка кора поръсваме счукани на едно орехи и завиваме на руло около тънка точилка.
Внимателно изваждаме точилката и събираме краищата на всяка кора към средата ѝ.
Нарязваме на парчета с дължина около 3 см и ги нареждаме в тава, намазана с мазнина.
В отделен съд стопяваме маргарина и го запържваме за 1 минута, поливаме всяко парче с горещата мазнина.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до зачервяване. Оставяме да се охладят.
За сиропа:
Слагаме в дълбок съд захарта с водата и лимоновия сок и ги оставяме да заврат. След завирането оставяме на слаб огън за 10 минути.
Сваляме от огъня и оставяме за 3-4 минути да се охлади леко, след което заливаме със сиропа сладките. Покриваме тавата и оставяме сиропа да попие добре.
Преди сервиране поръсваме със смлян шамфъстък.
Коментари