Начин на приготвяне
Наливаме чаена чаша разтопена мас в подходяща купа. Същата чаша измиваме, подсушаваме и измерваме 2 чаени чаши пудра захар. Пресяваме през сито.
Прибавяме към разтопената мас и започваме да разбиваме в една посока с бъркалка. Трябва да получим смес с кремообразна текстура. (Разбиваме приблизително 10-15 минути, като в помещението е препоръчително да не е много топло).
Към така получения хомогенен крем прибавяме чаша и половина пресято брашно (което също измерваме с чашата, с която сме мерили мас и пудра захар).
Започваме да разбъркваме тестото с лъжица, а после доомесваме с ръце, докато получим твърдо тесто. При необходимост може да ръснем още малко брашно. Полученото тесто разточваме правоъгълно с дебелина 5 милиметра. За по-лесно разточваме между два листа хартия за печене.
Разточеното тесто нарязваме на ромбове. Подреждаме ги в тавичка върху хартия за печене на разстояние. С вилица им правим шарки и слагаме във фурната. Включваме на 150 градуса и печем или по-точно сушим с вентилатора на фурната за приблизително 15-20 минути.
Внимаваме да не се препекат, трябва да са снежно бели. Готовите масленки са много пръхкави. Поръсваме леко с пудра захар, смесена с ванилия. Който предпочита, може и да не слага ванилия, оригиналните са без ванилия.
Коментари