Класически бели масленки

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Класически бели масленки
Снимка: Илияна Димова
1 / 10
21/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
35 бр.
"С кафенцето ще си хапнем много от тези бели масленки"

Необходими Продукти

  • мас - 1 ч.ч. разтопена
  • пудра захар - 2 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч. ( тип 450)
  • пудра захар - за поръсване
  • ванилия - по вкус за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наливаме чаена чаша разтопена мас в подходяща купа. Същата чаша измиваме, подсушаваме и измерваме 2 чаени чаши пудра захар. Пресяваме през сито.

Прибавяме към разтопената мас и започваме да разбиваме в една посока с бъркалка. Трябва да получим смес с кремообразна текстура. (Разбиваме приблизително 10-15 минути, като в помещението е препоръчително да не е много топло).

Към така получения хомогенен крем прибавяме чаша и половина пресято брашно (което също измерваме с чашата, с която сме мерили мас и пудра захар).

Започваме да разбъркваме тестото с лъжица, а после доомесваме с ръце, докато получим твърдо тесто. При необходимост може да ръснем още малко брашно. Полученото тесто разточваме правоъгълно с дебелина 5 милиметра. За по-лесно разточваме между два листа хартия за печене.

Разточеното тесто нарязваме на ромбове. Подреждаме ги в тавичка върху хартия за печене на разстояние. С вилица им правим шарки и слагаме във фурната. Включваме на 150 градуса и печем или по-точно сушим с вентилатора на фурната за приблизително 15-20 минути.

Внимаваме да не се препекат, трябва да са снежно бели. Готовите масленки са много пръхкави. Поръсваме леко с пудра захар, смесена с ванилия. Който предпочита, може и да не слага ванилия, оригиналните са без ванилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Djes
Djes
Това ми напомня за детството
21.02.2016 19:47
1
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Благодаря за страхотната рецепта.Много добро описание,чудесни снимки....Браво! :)
21.02.2016 18:30
2
1
Покажи всички подкоментари