Начин на приготвяне
Моите кроасани ги замесих вечерта с квас. Сутринта ги размесих и оформих. След повторното втасване около 1 ч. се изпичат в загрята фурна на 200 градуса около 25 мин.
Замесване с мая: Маята се разтваря с прясното мляко. Прибавят се 2 с.л. разтопено масло. След което се прибавя брашното, размесено със солта и захарта.
Омесва се средно меко тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. След което се разделя на 8 топчета. Всяко се разточва около 20 см и се маже с меко масло.
Нареждат се едно върху друго. Последното не се маже с масло. От 8-те топчета се разточва голяма кора с дебелина около 5 мм.
Режат се триъгълници. Ако желаете, може да се сложи плънка -локум, шоколад. Аз сложих парченце локум. Но са вкусни и без плънка.
Триъгълниците се навиват на кифлички, краищата се завиват навътре. Нареждат се в тава с хартия. Оставят се отново да втасат около 1 час и се намазват с яйце.
Фурната се загрява на 200 градуса. Втасалите кроасани се пекат около 25 мин. Получиха невероятно вкусни и ухаещи на масло кроасанчета.
Коментари