Кроасани с масло

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Кроасани с масло1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6-8 бр.
"Не жалете маслото, защото именно в него е скрита тайната на вкусния кроасан"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г пресято
  • масло - 300 г
  • захар - 50 г
  • сол - 10 г
  • яйца - 1 брой разбито
  • прясно мляко - 15 мл
  • мая - 6 г суха
  • яйца - разбито за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в купа с около 170-180 мл топла вода и добавете захарта. Оставете да се активизира, добавете солта и излейте в кладенчето на пресятото брашно.

Добавете прясното мляко и замесете тестото, докато стане меко и гладко. Оформете от него топка и го оставете в купа, покрийте с влажна кърпа и така втасва 2 часа на стайна температура.

След това отново се премесва, като се натиска с юмрук. Разточете го на правоъгълник и разпределете маслото в центъра. Сгънете листа на три като обгърнете маслото. Леко разточете с точилка и отново сгънете - първо единия край към средата, после втория отгоре.

Оставете в хладилника за 30 минути. Може отново да повторите цялата процедура с добавяне на още масло, прегъване и поставяне в хладилника, но може и само веднъж.

Финално разточете на правоъгълник, нарежете го на квадрати, а тях - на триъгълници. Навийте от тях кроасаните, намажете ги с разбито яйце и оставете да престоят около 1 час.

Предварително загрейте фурната на 220 градуса, намажете отново кроасаните с разбитото яйце и сложете да се пекат за около 15-20 минути. По желание може да ги напълните после с крем, шоколад или сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
54
43
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
на снимката едно а на живо друго княз
25.06.2023 18:17
2
Marya
Marya
рецептата е много добра само че този коментар отдолу защо не е в рецептата ... сега не иска да ми се точи добре защото не е поело маслото. Съвет слагайте брашно при точенето и ще стане и да е добре охладено. Защото рецептата е много неточна. иначе са вкусни
01.07.2013 16:29
1
Дани
Дани
От тестото се разточва правоъгълник, маслото се поставя в средата му, предварително обезводнено. Обезводнява се като се наръси с брашно в съотношение 1:10, т.е. 30 гр. брашно и се реже с нож, така че брашното да поеме съдържащата се вода в маслото. Оформя се на калъпче и се поставя в средата на разточения лист тесто. Загръща се с краищата на тестото като плик, така че да се покрие и от четирите страни. Преди да се разточи с точилката е желателно да престои малко в хладилника за да се стегне леко и да не се допусне при разточването маслото да потече от плика. След като е минало първото разточване тогава тестото се сгъва на три, престоява в хладилника поне за час, отново се разточва и пак на три, в хладилника. Два пъти са достатъчни, но който иска много пластове може да разточва и сгъва и повече пъти три, четири...
07.05.2013 15:33