Начин на приготвяне
Загасете содата в киселото мляко. Разбийте в купа яйцата със захарта до кремообразна консистенция, добавете на тънка струйка зехтина и след това млякото, като не спирате да разбивате с миксер.
Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес, като го редувате с горещата вода и бъркайте, но този път с дървена бъркалка до пълното им поемане и хомогенна смес.
Разделете сместа в две купи и в едната добавете пресято какао и разбъркайте до усвояването му.
Намажете форма за кекс с малко малко олио и посипете с брашно. Изсипете във формата първо бялата смес и отгоре сложете какаовата, без да разбърквате.
Натрошете шоколада на по-големи парчета и ги пуснете внимателно върху какаовата смес, поръсете с филирани бадеми.
Парчетата шоколад не ги пипайте по никакъв начин, не натискайте в сместа, защото ще паднат на дъното.
Загрейте фурната на 170 градуса и сложете кекса внимателно в нея, печете около 40 минути до суха клечка.
Кекса охладете малко и тогава извадете от формата, поръсете по желание с пудра захар.
Бележка: Препоръчвам за тази рецепта използването на натурален качествен шоколад 70% какао, който се топи по-бавно и така парчетата ви ще останат цели.
Кексът с шоколадови парченца е чуден.
Коментари