Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с шоколадови парченца

Кекс с шоколадови парченца

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Кекс с шоколадови парченца
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Искате ли нещо сладичко? Вижте този пухкав домашен кекс с черен шоколад и бадеми"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • зехтин - 50 мл
  • какао - 1 с.л.
  • кисело мляко - 150 г
  • вода - 120 мл топла
  • черен шоколад - 100 г
  • бадеми - 30 г филирани
  • яйца - 4 бр.
  • бакпулвер - 10 г
  • сода бикарбонат - 5 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загасете содата в киселото мляко. Разбийте в купа яйцата със захарта до кремообразна консистенция, добавете на тънка струйка зехтина и след това млякото, като не спирате да разбивате с миксер.

Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес, като го редувате с горещата вода и бъркайте, но този път с дървена бъркалка до пълното им поемане и хомогенна смес.

Разделете сместа в две купи и в едната добавете пресято какао и разбъркайте до усвояването му.

Намажете форма за кекс с малко малко олио и посипете с брашно. Изсипете във формата първо бялата смес и отгоре сложете какаовата, без да разбърквате.

Натрошете шоколада на по-големи парчета и ги пуснете внимателно върху какаовата смес, поръсете с филирани бадеми.

Парчетата шоколад не ги пипайте по никакъв начин, не натискайте в сместа, защото ще паднат на дъното.

Загрейте фурната на 170 градуса и сложете кекса внимателно в нея, печете около 40 минути до суха клечка.

Кекса охладете малко и тогава извадете от формата, поръсете по желание с пудра захар.

Бележка: Препоръчвам за тази рецепта използването на натурален качествен шоколад 70% какао, който се топи по-бавно и така парчетата ви ще останат цели.

Кексът с шоколадови парченца е чуден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Fat Berta
Fat Berta
Кексът ми изглежда супер :) само се чудя мазнината дали не е малко и защо точно зехтин?
04.05.2016 12:03
4
1
Покажи всички подкоментари