Начин на приготвяне
Блатът се слага в чиния за сервиране и около него се поставя страничната стена на тортена форма. Желатинът се накисва в хладката вода за 10 минути, след което се слага на водна баня и се загрява, докато се разтопи напълно. Оставя са да поизстине.
Киселото мляко се разбива със захарта. Прибавят се леко охладеният желатин и отцедените от сиропа вишни. Сместа се разстила върху блата, заглажда се и формата се слага в хладилника.
Отделят се 125 мл сироп от вишневия компот. В 2 супени лъжици от него се размива нишестето. Останалият сок се слага на огъня да заври. Прибавя се разтвореното нишесте. Сместа се оставя да заври повторно, сваля се от огъня и след като поизстине, внимателно се разпределя върху застиналото кисело мляко.
Сладкишът се оставя да престои в хладилника още няколко часа, докато глазурата се стегне напълно. При поднасянето тортата се гарнира с малко шприцована разбита сметана.
Може да се поръси със счукани ядки.