Начин на приготвяне
Фурна 170 градуса.
Кръгла форма с диаметър 20 см, гладки стени и без дупка по средата, добре намаслена, покрита и изтупана от брашното.
В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, лимоновата кора, ванилията, есенцията лимон и захарта, колкото добре да се разпенят. Добавя се брашното с бакпулвера, киселото мляко, разбърква се, следва солта и олиото/зехтина. Разбърква се добре. Получава се средно гъсто тесто.
Изсипва се във формата, заглажда се.
Пече се на 170 градуса за около 20-25 минути или до суха клечка.
Изважда се, охлажда се за около 15 мин. и се обръща. Посипва се в пудра захар.
Източник: Recipe 30
Предлагам тази рецепта на италианска обикновена кейк-торта, защото бях приятно изненадана от перфектен вкус, отличаваща се с много аромат на лимонова кора, лесна и бърза за изпълнение и не на последно място със съвсем обикновени, непретенциозни продукти, които се намират във всяка кухня. Отнема не повече от 15 минути за направа.
Лека, влажна, пухкава и много подходяща за чаша кафе или чай.
Използва се обикновено кисело мляко, може да се направи с олио или със зехтин, аз я приготвих със зехтин.
Коментари