Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете маслото, захарта и 1 ч. л. сол в тенджера с 325 мл вода. Когато сместа заври, я свалете от огъня, добавете брашното и разбийте до получаване на хомогенно рядко тесто.
Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте добре. Напълнете с тестото плик за шприцоване с обикновена приставка. Шприцовайте топчета с големината на едър орех в 2 големи тави за печене.
Оставете пространство между тях. Трябва да се получат около 40 топчета. С мокър пръст внимателно загладете връхчетата, за да не загорят. Печете във фурната 15-20 минути, докато профитеролите бухнат и станат златисти. Извадете ги от фурната и ги охладете върху решетка.
С малък остър нож направете дупчица във всяка от профитеролите. Измийте плика за шприцоване и накрайника, сипете дулсе де лече в плика и напълнете топчетата. Изисква се малко практика, затова не се притеснявайте, ако първите не се получат добре.
Ако смятате да приготвите шоколадов сос, разтопете шоколада в огнеупорна стъклена купа на водна баня заедно със сметаната и щипка сол. Разбърквайте периодично.
За карамела сложете фина захар в плитък тиган с незалепващо покритие и налейте 50 мл вода. Поставете на силен огън и оставете да ври около 4-5 минути, докато се получи светлокафяв сироп, като разклащате тигана от време на време.
Внимавайте: горещата захар причинява сериозни изгаряния, така че дръжте децата настрана и не се изкушавайте да опитвате директно от тигана. Оставете карамела да се охлади за няколко минути, след което с помощта на щипка внимателно потопете всяко топче в него, нека карамеленият слой е тънък (все пак не искате гостите да си счупят зъбите).
Опитайте да залепите няколко профитероли една за друга и ги подредете в голяма чиния. Оформете пирамида. Поднесете с шоколадовия сос по желание.