Крокембуш

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Крокембуш1 / 2
04/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
110 мин.
Порции
13

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • масло - 100 г
  • захар - 1 ч.л. фина
  • брашно - 200 г
  • дулче де лече - 400 г
  • захар - 300 г кристална
  • За шоколадовия сос
  • шоколад - 100 г черен
  • сметана - 300 мл течна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете маслото, захарта и 1 ч. л. сол в тенджера с 325 мл вода. Когато сместа заври, я свалете от огъня, добавете брашното и разбийте до получаване на хомогенно рядко тесто.

Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте добре. Напълнете с тестото плик за шприцоване с обикновена приставка. Шприцовайте топчета с големината на едър орех в 2 големи тави за печене.

Оставете пространство между тях. Трябва да се получат около 40 топчета. С мокър пръст внимателно загладете връхчетата, за да не загорят. Печете във фурната 15-20 минути, докато профитеролите бухнат и станат златисти. Извадете ги от фурната и ги охладете върху решетка.

С малък остър нож направете дупчица във всяка от профитеролите. Измийте плика за шприцоване и накрайника, сипете дулсе де лече в плика и напълнете топчетата. Изисква се малко практика, затова не се притеснявайте, ако първите не се получат добре.

Ако смятате да приготвите шоколадов сос, разтопете шоколада в огнеупорна стъклена купа на водна баня заедно със сметаната и щипка сол. Разбърквайте периодично.

За карамела сложете фина захар в плитък тиган с незалепващо покритие и налейте 50 мл вода. Поставете на силен огън и оставете да ври около 4-5 минути, докато се получи светлокафяв сироп, като разклащате тигана от време на време.

Внимавайте: горещата захар причинява сериозни изгаряния, така че дръжте децата настрана и не се изкушавайте да опитвате директно от тигана. Оставете карамела да се охлади за няколко минути, след което с помощта на щипка внимателно потопете всяко топче в него, нека карамеленият слой е тънък (все пак не искате гостите да си счупят зъбите).

Опитайте да залепите няколко профитероли една за друга и ги подредете в голяма чиния. Оформете пирамида. Поднесете с шоколадовия сос по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: