Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Варено жито за Голяма Задушница

Варено жито за Голяма Задушница

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Варено жито за Голяма Задушница
Снимка: Dora Grozeva
1 / 11
18/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
25
"Традицията повелява за Задушница да се приготвя варено жито за помен, а ние ще ви научим как."

Необходими Продукти

  • жито - 500 г (грухана пшеница)
  • орехи - 200 г
  • обикновени бисквити - 300 г
  • галета - 100 г
  • стафиди - 1 пак. (жълти)
  • лимон - 1 бр. (кората)
  • канела - 0.5 ч.л.
  • ванилия - 5 бр.
  • пудра захар - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте житото в няколко води, като го търкате между дланите си при миенето.

Налейте му 3 пръста над него студена вода и посолете със щипка сол. Поставете на силен огън, докато заври, след което намалете котлона и варете на бавен огън. Периодично наглеждайте и разбърквайте, ако водата намалее, долейте топла вода, и така до готовност на житото.

Прехвърлете житото в гевгир, за да се прецеди, и под течаща вода измийте житото много добре, оставете да се отцеди.

Върху голяма и чиста хавлия, постелете парче тензух 1:1 и разстелете отцеденото жито, завийте с друго парче тензух и оставете така за една нощ на хладно място.

На сутринта съберете житото от тензуха и поставете в по-голям съд (тава) .

В блендер смелете орехите и бисквитите, лимонената кора настържете на ситно ренде.

Посипете житото с тях и още с ванилиите, стафидите, канелата и галетата. Разбърквате много добре, докато се овалят зърната и се отделят едно от друго.

Преместете житото в желания от вас съд и поръсете с пудра захар през сито или по-голяма цедка. Украсете вареното жито с кръст от шоколадови пръчици, захарни пръчици, какао, канела или каквото се сетите.

Вареното жито за Голяма Задушница е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#326652
Потребител#326652
Супер рецепта!
18.02.2023 18:59
1
Анонимен
Анонимен
Супер рецепта ! Само че, Житото го варя в херметическа тенджераа и става по-бързо !
03.12.2021 22:57
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Носи спомен от миналото и радост, че можем в сегашно време да го направим!
12.02.2020 11:18
Росица Петрова
Росица Петрова
Точно така го правеше и моята баба. Чудесна рецепта!
01.06.2019 13:37
4