Начин на приготвяне
Почистете и измийте житото в няколко води, като го търкате между дланите си при миенето.
Налейте му 3 пръста над него студена вода и посолете със щипка сол. Поставете на силен огън, докато заври, след което намалете котлона и варете на бавен огън. Периодично наглеждайте и разбърквайте, ако водата намалее, долейте топла вода, и така до готовност на житото.
Прехвърлете житото в гевгир, за да се прецеди, и под течаща вода измийте житото много добре, оставете да се отцеди.
Върху голяма и чиста хавлия, постелете парче тензух 1:1 и разстелете отцеденото жито, завийте с друго парче тензух и оставете така за една нощ на хладно място.
На сутринта съберете житото от тензуха и поставете в по-голям съд (тава) .
В блендер смелете орехите и бисквитите, лимонената кора настържете на ситно ренде.
Посипете житото с тях и още с ванилиите, стафидите, канелата и галетата. Разбърквате много добре, докато се овалят зърната и се отделят едно от друго.
Преместете житото в желания от вас съд и поръсете с пудра захар през сито или по-голяма цедка. Украсете вареното жито с кръст от шоколадови пръчици, захарни пръчици, какао, канела или каквото се сетите.
Вареното жито за Голяма Задушница е готово.
Коментари