Начин на приготвяне
Езикът се изкисва за няколко часа в студена вода, като на всеки два часа водата се сменя. След това се сварява за един час в тенджера под налагяне с няколко зърна черен пипер, сол, един дафинов лист и една малка глава лук, обелена и нарязана на четири.
Водата в тенджерата трябва да покрива езика с два-три пръста. Още топъл, езикът се обелва. След като поизстине, се нарязва на парчета.
Картофите се обелват и нарязват. Зеленият лук се измива и нарязва. Печените чушки се обелват и нарязват. Дъното на всяко гювече се намазва с масло.
След това се нареждат продуктите в следния ред - картофи, език, печена чушка, зелен лук. Бульонът от езика се прецежда през марля и във всяка порция се поставят по три- четири лъжици от него.
Ако не е достатъчно солен, порциите се посоляват. Най-отгоре се бучва по едно парченце масло. Слагат се в студена фурна и се пекат за около 40 минути.