Начин на приготвяне
Включваме фурната за загрява на 170-180 градуса и приготвяме блата за тортата, като разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците с две супени лъжици захар на твърда пяна с връхчета. Отделно разбиваме жълтъците с 1 с.л. захар. Към разбитите жълтъци прибавяме прясно мляко (1/2 чаена чаша), ситно смлените орехови ядки, ванилията и три супени лъжици олио. Разбиваме сместа добре и прибавяме брашното, смесено с бакпулвера (при необходимост ръсваме още брашно), да се получи гъсто тесто като кейково.
Към получената хомогенна смес прибавяме разбитите белтъци, като разбъркваме с шатулка внимателно, за да не спадне сместа. Готовата смес изсипваме в тавичка за торта, покрита с хартия за печене, и печем блата в умерена фурна на 170-180 градуса до готовност. Проверяваме с клечица дали е изпечен блатът. Готовия блат изваждаме от формата за печене и оставяме върху скаричка да се охлажда.
Приготвяме крема и сиропа за тортата. За сиропа карамелизираме 3 с.л. захар, като внимаваме карамела да не прегори. Дръпваме от котлона съда с карамела и много внимателно наливаме 1 ч.ч. прясно мляко (внимаваме, защото течността кипва и пръска). След като сме налели млякото към карамела, връщаме на котлона и варим до разтваряне на карамелената захар в млякото.
Кремът за тортата приготвяме, като слагаме 1 ч.ч. подсладено с 3 с.л. прясно мляко да заври. В отделен съд смесваме 1 яйце с 1 ч.ч. прясно мляко и три супени лъжици брашно. Ароматизираме с няколко капки течна есенция ром.
Получената кашичка наливаме към прясното мляко с непрекъснато разбъркване. Варим крема с разбъркване до сгъстяване, като добавяме и 50 г краве масло. Оставяме крема да се охлади. Периодично разбъркваме - да не образува коричка.
Готовия блат за торта срязваме внимателно да две части. Сиропираме единия блат с карамелен сироп, намазваме половината крем, слагаме другия блат, сиропираме и него и отгоре намазваме с останалия млечен крем.
Украсяваме тортата със захарни фигурки по вкус.