Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Турска къпана баница

Турска къпана баница

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
"Днес ще ви предложим една истинска къпана баница по автентична турска рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя, за корите
  • вода - 1 ч.ч. хладна
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - колкото поеме
  • масло - 1/2 пакетче краве, за намазване
  • олио - около 1/3 ч.ч.
  • сирене - бяло, за плънката
  • магданоз - 8 стръка
  • вода - за поливане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте яйцата с водата, оцета, солта и постепенно брашното. Започнете да месите, докато получи средно твърдо тесто. Оставете го да си почине за 15-тина минути. След това оформете 10 еднакви топки от него и ги разточете на тънки кори.

За плънката леко разтопете маслото и го смесете с олиото. Натрошете сиренето. Аз слагам около 300 г бяло саламурено. Започнете да редите баницата в намазнена тава - 2 кори, между тях малко масълце и вода, трета кора, пак масло и малко вода, сирене, отново кора, масло, сирене, вода и така до изчерпване на продуктите. Последната кора се поръсва само с масло и вода. Пече се в предварително загряна на 190 градуса фурна.

Щом се зачерви къпаната турска баница се вади и се полива обилно с вода (около 2-3 ч.ч.). Веднага върнете баницата във фурната и доопечете на 170 градуса, докато водата се поеме. Готовата баница се вади и се оставя да престои половин час преди да я нарежете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
54
46
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

моника
моника
баницата не ми харесва много сигурно защото ние не я правим както трябва :0
27.05.2014 11:20
1
1
Йордана
Йордана
баницата е великолепна всички трябва да я пробвате :)
27.05.2014 11:18
1
2
Арсова
Арсова
Рецептата наистина не е оригиналната. След разточване на корите те се варят една по една за минута наи-много в завряла солена вода, с решетъчна лъжица се вадят корите и се пущат в студена вода . Първата кора неварвна св слага върху намасленото дъно на тавата , ръси се сирене и масло и се редят варените кори и сиренето до свърсшване на продуктите. Завършваме с неварена кора. Баницата се пече върху печката, като внимателно се върти и повдига с ножа за да се проверява да не изгори. Обръща се спомоща на друга тава и се опича и от другата страна
03.04.2014 19:38
16
1
тодор василев
тодор василев
при добавката на водата малко кашкавал на ситното ренде
01.07.2013 15:04
6
2
Павлинка Георгиева
Павлинка Георгиева
Не е грешка,че се прибавя оцет,аз даже съм слагала и една ,две супени лъжици ГРОЗДОВА ракия.Всичко това спомага втасването,опитайте и тогава критикувайте.Да добавя по избор е дали ще добавите оцет или ракия,но не двата продукта заедно.Когато правя бухти предпочитам да ползвам оцет,при месене на пити и баници-ракия и то гроздова.
24.06.2013 16:54
Ани
Ани
Пълни глупости! Това няма нищо общо с баницата.Какви са тия оцети и сол и после как ще пека после ще я залея с вода и пак ще я пека... Преди да пишете поне се осведомете.Това е всичко друго ,но НЕ И КЪПАНА БАНИЦА!!!!
13.01.2013 18:36
7
5
1
Покажи всички подкоментари
arda
arda
Това се нарича лесна или бърза къпана баница.
10.10.2011 17:07
1
жжж
жжж
Тази баница няма нищо общо с къпаната баница.
09.10.2011 12:33
4
kiki
kiki
Да, наистина е грешна рецептата. Къпаната баница е къпана защото корите се варят в гореща вода и след това се редят.
16.09.2011 19:24
3
2
tomas
tomas
Ами, булка, магданоза къде го слагаме, а ?
10.08.2011 14:58
1
appeal
appeal
Рецептата е грешна.
02.07.2011 01:28
1