Начин на приготвяне
Белим, измиваме и слагаме в тенджерка с вода моркова, лука и целината. Когато водата заври, прибавяме сол и бялото пилешко месо. Варим 30 минути, сваляме от огъня и оставяме месото да изстива в бульона.
Загряваме скарата и изпичаме почистената и разрязана на две чушка. Изпичаме също и патладжана и тиквичките, нарязани на кръгчета, и от двете страни. Белим чушката и я нарязваме на ивички.
Ориза измиваме и сваряваме в подсолена вода до готовност, приблизително 20 минути. Отцеждаме от водата и обливаме с хладна вода и оставяме хубаво да се отцеди.
В голям съд смесваме ориза с нарязаните кисели краставички, маслините и лука. Подправяме със зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Прибавяме и пилето нарязано на парченца. В порционни чинийки слагаме в средата от салатата с ориз, отгоре парченца чушка, а наоколо подреждаме изпечените на скара тиквички и патладжан.