Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Долма баклавички с шам фъстък

Долма баклавички с шам фъстък

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Долма баклавички с шам фъстък
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
25/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Какво ще кажете за един икономичен и сиропиран турски десерт, който не се приготвя никак трудно, а вкусът му е просто превъзходен"

Необходими Продукти

  • кори - 1 пакет за баклава
  • шамфъстък - 350 г, смлян
  • масло - 300 г
  • За сиропа
  • вода - 6 ч.ч.
  • захар - 5 ч.ч.
  • лимони - 1/2 бр., изцеден сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме една върху друга три кори и върху тях разпределяме шам фъстък.

С помощта на точилка навиваме стегнато руло. Изваждаме я внимателно и притискаме добре рулото в двата края.

Нарязваме рулата на малки парчета и ги нареждаме в тава за печене. Заливаме ги с предварително разтопеното масло.

Печем ги на 180 градуса до зачервяваме. Заливаме охладената баклава с топлия сироп.

За сиропа: Сваряваме водата и захарта, като ги варим за около 15 минути. Проверяваме сиропа. Той е готов, когато капка, капната върху чиния, не се разлива.

Прибавяме към него сока на лимона. Оставяме за 5 минути да поизстине и с него заливаме опечената баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
По този начин не съм приготвяла баклава.Хареса ми!
25.03.2016 15:37