Начин на приготвяне
Лопушът се измива на течаща вода и се почиства от жилките.
Нарязва се и се запържва в малко олио, колкото са слегне, без да се разкашква.
Оставя се да изстине. След като изстине, приготвяме плънката, като прибавяме 4 яйца разбити с 1/2 ч.ч. газирана вода и натрошеното сиренето.
Маргаринът се разтопява в една купичка, а тавата се намазва с мазнината.
Наръсваме една кора с разтопен маргарин, отгоре поставяме втора кора, пак маргарин и от плънката. Навиваме на руло и поставяме в тавата като охлюв.
Останалите кори, приготвени по същия начин, се навиват около първата на охлюв. Поръсва се се с мазнина.
Разбиват се 2 яйца с 1/2 ч.ч. газирана вода и заливаме лопушника със сместа.
Разклатете, за да се разнесе сместа навсякъде, оставя се 5 мин. да попие и печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност.
Като се извади, се напръсква с вода и се загъва, за да се задуши.