Начин на приготвяне
Пригответе най-напред морковения мармалад. Настържете морковите, ябълките и намачкайте ананаса от консерва заедно със сока. Сложете ги да се варят на котлона заедно с лимоновия сок и подправките. След като сместа кипне на силен котлон, намалете температурата и варете до омекване.
Поръсете захарта, разбъркайте и варете сладкото, докато се сгъсти. Финално добавете пектина и разбъркайте за 1 минута на котлона. Изчакайте сладкото да се поохлади. Ако е прекалено гъсто, разредете с малко гореща вода и пасирайте - мармаладът трябва да е достатъчно течен, за да може лесно да се разнася по блатовете. Оставете морковеното сладко да се охлади напълно.
За крема разбийте мекото масло с пудрата захар, крема сиренето и ванилията до хомогенност.
За блатовете пресейте брашното, добавете канелата, содата и солта. В отделна купа разбийте яйцата със захарта много добре. Прибавете олиото, отново разбийте (може да работите само с телена бъркалка) и сипете киселото мляко, а финално объркайте с настърганите моркови, пюрирания ананас и ванилията. Прибавете в купата сухите съставки и объркайте до хомогенност. Аз добавих може би още около 60-100 г брашно, защото тестото ми се стори прекалено течно.
Сипете сместа в тава с хартия за печене и изпечете до готовност в загрята на 180 градуса фурна. Печенето отнема между 35 минути и 1 час - зависи от фурната и от формата ви. Охладете изпечената платка и изрежете 3 отделни блата. Когато започнете да режете блатовете, най-напред подравнете отгоре - изрежете изпъкналата част, която по-късно ще смелите на трохи за бонбоните за украсата.
Сложете 1 блат в подходящ поднос, намажете обилно със сладко и с 1/3 от крема, сложете втори блат - пак сладко и крем, следва трети блат и пак сладко и крем. Заглаждането става с помощта на шпатула. Покрийте тортата обилно с крем и загладете. На мен не ми стигна крем и затова покрих тортата с подсладена бита сметана.
За украсата смелете или смачкайте изрезките от блата на трохи, объркайте със смлените орехи, малко захар и мляко. От сместа оформете бонбони, които се подреждат по периферията на тортата. Поръсете в среда с още малко смлени орехи. Оставете тортата да престои поне 12 часа на хладно, преди да я поднесете.
Коментари