Начин на приготвяне
Киселото мляко трябва да е със стайна температура. В половината разтваряме захарта, в другата половина добавям хлябната сода, изчаквам малко да се активира.
През това време пресявам брашното и правя кладенче. Слагам млякото със захарта и млякото със содата, леко разбърквам. На тънка струйка добавям и олиото, като бъркам непрекъснато.
Замесвам меко, гладко и нелепнещо тесто. Оставям покрито с кърпа да почине 10 мин. Разделям на 2 топчета. Всяко топче разточвам на кора с дебелина около 2 мм, разрязвам на ленти, широки около 4 см, и след това на ромбоиди.
Всяко локумче разделям на две. Завивам локума в ромбоидчето, като кифличка - с краища прибрани навътре.
Подреждам в тава върху хартия за печене. Пека до готовност на 160 градуса. Топлите цигарки овалвам в пудра захар, смесена в ванилия.
Подреждам в поднос и поръсвам с пудра захар.
Коментари