Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса. Две кръгли тавички с диаметър около 23 см, намаслени и покрити с хартия за печене.
Блатове - 2 бр. Не се работят с миксер, а с телена бъркалка.
В купа през сито се пресява брашното, какаото, бакпулверът, содата и се прибавя захарта, разбърква се. Добавят се леко разбитите яйца с прясното мляко, кафето, мазнината и ванилията. Прави се кладенче в сухата смес и се изсипват мокрите съставки. Разбъркват се с телената бъркалка до хомогенност и се изсипват поравно в двете форми.
Пече се на 180 градуса за около 27-32 минути или докато ръбовете на блатовете се отделят от формата, но по средата трябва да е мек и еластичен. Изваждат се от фурната, оставят се за 10 минути във формите и внимателно се изваждат и оставят да изстиват върху решетка до пълното им охлаждане.
Пължеж: Работи се с миксер
Мекото масло се разбива, прибавя се захарта, ванилията. Разбива се до пухкав крем.
Шоколадът се разтопява на водна баня, но водата не трябва да завира и след като е готов, се оставя на студено, но не и да стегне окончателно. Прибавя се към масления крем на тънка струйка при непрекъснато разбиване с миксер до хубав и лъскав крем.
Събиране на тортата: Първият блат се изравнява отгоре, ако е необходимо, с остър нож и се поставя в тортената чиния. Върху него се поставят около 3 шпатули с шоколадовия крем и се заглаждат с дългата шпатула или с широк нож. Поставя се вторият блат и с останалия крем се намазват всички страни на тортата. Охлажда се в хладилник напълно.
Забележка: Блатовете са много лесно трошливи и затова поставете над блата чиния и внимателно и бързо го обърнете, така постъпете и с втория блат.
Общото количество на съставките на шоколадовата торта са около 1300 г и съм ги разделила по равно във всяка форма около 650 г. Ползвала съм електрически кантар за грамажите.
Сместа за блатовете е доста рядка и ако се ползват тортени форми с подвижно дъно, е хубаво да се постави под тях алум. фолио, за де не прокапва от сместа.
Тортата е с прекрасен вкус на шоколад, масло, аромати и лек и въздушен блат.
Лесната шоколадова тортичка (Simple Chocolate Cake) е готова.
Източник: joyofbaking