Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта. Добавят се олиото и киселото мляко. Содата се смесва с пресятото брашно и се добавя в сместа. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути. След като изстине се разделя на 2 блата.
За приготвянето на крема се разбиват яйцата със захарта, 200 мл от млякото, ванилията и брашното докато се получи еднородна смес.
Останалото мляко (800 мл) се слага да заври, след което към него се добавя яйчената смес при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Кремът се охлажда на стайна температура.
При сглобяването на тортата блатовете се сиропират със сока от компот и се намазват с крема. Най-отгоре се слага сметаната, поръсва се с канела и се украсява с конфитюра и прасковите по желание.