Начин на приготвяне
Пресейте брашното със солта. Загрейте млякото, да е топло, а не горещо. Разтворете в него 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно.
Прибавете маята и разбъркайте да се получи на каша. Оставете за 10 мин. да се активира маята.
Разбийте с миксера на пухкав крем яйцата и захарта. Прибавете олиото и млякото с активираната мая, като непрекъснато разбивате с миксера.
Накрая добавете брашното на два пъти при непрекъснато бъркане. Ароматизирайте с ванилията и портокаловата кора.
Добавете стафидите и захаросаните кори. Покрийте правоъгълна кексова форма с хартия за печене.
Разпределете кексовата смес, покрийте с найлоново фолио и домакинска кърпа и оставете на топло място да бухне за 30 половин час.
Включете фурната на 180 градуса. Посипете втасалия кейк със захар и филирани бадеми и печете в загрялата фурна до готовност.
Това не е козунак и не очаквайте да има конци. Получава се страхотен кейк с козуначен вкус, който чудесно допълва великденската трапеза. Опитайте!
Коментари
Само сместа ми се вижда доста голямо количество, но ще я разоределя на няколко места :)